De woningbouwontwikkeling in Beckum is in beweging en toch worden opmerkingen gehoord zoals: “Hoever zijn we dan?”, “Wat gebeurt er eigenlijk?” en “Wat duurt het toch lang!”. Kennelijk is ons brein vooral gefocust op “bouwactiviteiten zien”, voordat we voortgang waarnemen. We gingen daarom op onderzoek en op bezoek bij diverse betrokkenen, waaronder de Gemeente Hengelo.
Ontwikkellocaties en betrokken partijen
Beckum kent elf ontwikkellocaties waar verschillende partijen plannen hebben voor woningbouw. Gemeente Hengelo, Stichting Twickel, projectontwikkelaars en particulieren werken ieder aan hun eigen bouwinitiatieven.
De gemeente Hengelo geeft aan dat de focus wat hen betreft, momenteel ligt op de locaties ‘Schapenwei’ (F), ‘Wolfkaterweg Oost’ (B) en het ‘centrumgebied MFA’ (H).
Er zit een min of meer chronologische volgorde in de processtappen tussen ‘plan’ en ‘start bouwen’. Hieronder een opsomming met een idee van de volgorde, die overigens kan varieren per locatie.
1. Verkenning en stedenbouwkundige ontwerpen
Momenteel lopen er verkenningen voor de locaties MFA, de Schaepenweijde en Wolfkaterweg Oost. Daarnaast worden stedenbouwkundige ontwerpen uitgewerkt voor de Schaepenweijde en Wolfkaterweg Oost. Deze ontwerpen vormen een belangrijke basis voor de verdere ontwikkeling van deze locaties.
2. Onderzoeken als essentiële stap
Voordat woningbouwplannen concreet kunnen worden, zijn diverse onderzoeken nodig om de haalbaarheid en impact van de bouw te toetsen. Denk hierbij aan:
- Flora- en faunaonderzoek: beoordeling van de effecten op beschermde diersoorten en natuurwaarden.
- Bodemonderzoek: analyse of de grond geschikt is voor bebouwing.
- Geluids- en luchtkwaliteitsonderzoek: vaststellen van eventuele overlast en gezondheidsrisico’s.
- Archeologisch onderzoek: in kaart brengen van mogelijke archeologische waarden.
- Wateronderzoek: effecten op het (af)watersysteem.
- Verkeersimpactanalyse: beoordeling van bereikbaarheid en verkeersdruk
Deze onderzoeken worden afhankelijk van de verkenning (stap 1), zo snel als dat kan, opgestart. De duur van deze onderzoeken varieert en kan in sommige gevallen oplopen tot een jaar. De gemeente verwacht dat dit voor veel van de locaties sneller kan. Dat is gunstig voor de voortgang.
3. Passend maken in Omgevingsplan
Na afronding van de benodigde onderzoeken volgt de stap om de plannen in te passen in het Omgevingsplan. Hiervoor moet eerst politiek een besluit worden genomen over het stedenbouwkundig plan en de bijbehorende anterieure overeenkomst (simpel gezegd: een wie-betaalt-wat-contract) met een ontwikkelende partij of een eigen grondexploitatie.
4. Instemming Gemeenteraad
Daarna moet de gemeenteraad instemmen met het Omgevingsplan.
5. Uitgifte kavels
Als laatste stap kunnen de kavels kunnen worden uitgegeven en kan de bouw starten.
De volgorde van het proces is niet 100% lineair, omdat sommige stappen tegelijkertijd moeten plaatsvinden. Zo kan bijvoorbeeld in een ontwerp al een haalbaarheidstoets worden gedaan op basis van lopende onderzoeken.
Wanneer is er meer duidelijkheid?
De gemeente heeft aangegeven dat na elke stap een besluit volgt door het college of de gemeenteraad. Hoe dit proces exact verloopt, hangt mede af van de omvang van het bouwplan. Halverwege maart komt de gemeente met een beschrijving van de concrete stappen per locatie.
Stichting Twickel locaties
Voor de ontwikkellocaties van Twickel is de situatie rondom de benodigde onderzoeken op dit moment nog onduidelijk, omdat Twickel (“ivm vakanties“) nog niet heeft gereageerd op vragen hierover. Zodra er antwoorden komen, zullen we daarover informeren.
Actuele informatie en vervolgstappen
De gemeente heeft toegezegd dat er binnenkort concretere informatie wordt gedeeld over de voortgang van de woningbouwplannen. Beckum.nl blijft de ontwikkelingen nauwlettend volgen om inwoners zo goed mogelijk te informeren.