Een nieuwe dorpsraad, spannend. Wie zouden dat zijn? In aanloop naar 1 april verschenen er via social media al meerdere berichten en een uitnodiging aan alle Beckumers om op vrijdag 1 april naar de VrijMiBo in het Proggiehoes te komen voor de bekendmaking van de nieuwe dorpsraad. Het werd een gezellige middag. Ben ter Avest, Jasper ten Dam, Laura Bunte, Stefan Wielens, Petra Hoffmann en Susan Annink vormen samen de nieuwe dorpsraad.
Niet alleen nieuwe gezichten, maar de naam is ook omgedoopt tot Stichting Dorpsraad Bruisend Beckum, met bijpassend nieuw logo en een vernieuwde huisstijl. Die nieuwe naam is niet zomaar onstaan. Het is wat de dorpsraad Beckum toewenst: een bruisend dorp! Een gemeenschap waar voldoende mogelijkheden zijn voor starters, jonge gezinnen en senioren om te (komen) wonen en met in het hart van het dorp een prachtig gemeenschapsgebouw waar onderwijs, cultuur, sport en zorg samenkomen onder één dak.
En als je goed kijkt naar het nieuwe logo, ontdek je dat het niet zomaar een plaatje is.
Samen sterk voor een leefbaar Beckum
De dorpsraad is er voor Beckum. Ons doel is om de leefbaarheid in Beckum te behouden en daarbij behartigen wij de belangen van de inwoners, ondernemers, verenigingen en organisaties. We hebben daarbij een visie, een toekomstdroom. Mensen weten ons als dorpsraad te vinden en hebben vertrouwen in ons. Want wij zijn slagvaardig, deskundig, resultaatgericht, open en betrouwbaar. Beckum weet waar we voor staan en wij werken samen als een team. Zowel met elkaar, met inwoners, ondernemers, verenigingen en organisaties, maar ook zeker met de gemeente Hengelo en andere belangrijke stakeholders die een cruciale rol hebben bij het bereiken van de doelen die we gezamenlijk voor Beckum hebben gesteld. Namelijk woningbouw: betaalbare woningen voor starters, woningen voor jonge gezinnen en voldoende mogelijkheden voor senioren, de zogenaamde toekomstbestendige woningen. Daarnaast willen we ons hard maken voor een mooi, nieuw gemeenschapsgebouw waar onder meer onderwijs, sport, cultuur en zorg samenkomen. Ook volgen we de ontwikkelingen op gebied van energie en duurzaamheid, de Noordtak van de Betuwelijn en de verkeerssituatie rondom de Haaksbergerstraat.
Het Omgevingsprogramma Beckum
Een term die regelmatig voorbij komt, maar wat houdt dat nu eigenlijk in? De Omgevingswet gaat over het beschermen en benutten van de fysieke leefomgeving. Een van de onderdelen van de wet is een verplichting voor gemeenten om voor hun gehele grondgebied één omgevingsvisie te maken. De omgevingsvisie is een lange termijn visie met strategische hoofdkeuzen van beleid voor de fysieke leefomgeving. In de Omgevingsvisie Hengeloos Buiten is de ambitie uitgesproken om de leefbaarheid in Beckum ook op langere termijn op niveau te houden. Er wordt ingezet ‘op een goed en passend voorzieningenniveau met voldoende ontmoetingsplekken en woonmogelijkheden voor alle bevolkingsgroepen; vooral voor jongeren en starters enerzijds en oudere bewoners.
Die visie is vervolgens in een co-productie gemeente en Beckum vertaald in een Omgevingsprogramma. In deel I van het Omgevingsprogramma Beckum is vastgelegd dat er 130 woningen aan Beckum worden toegevoegd om jonge huishoudens te trekken en/of te behouden en dat er een multifunctionele accommodatie voor sport, onderwijs, cultuur en zorg nodig is. Dit wordt door Beckum, het college van B&W en de raadsfracties breed onderschreven en de politieke partijen hebben de ambitie voor de realisatie hiervan uitgesproken.
En hoe nu verder?
Deel II van het Omgevingsprogramma Beckum geeft antwoord op de vraag hoe en waar deze ontwikkelingen verder plaats moeten gaan krijgen. Deze verdere uitwerking vindt plaats in een co-productie tussen gemeente en Beckum, die samen operationeel en strategisch sturing geven aan het proces. Dat gebeurt op bestuurlijk niveau binnen een Ontwikkelteam (college vertegenwoordiging en dorpsraad vertegenwoordiging) en twee werkgroepen (Ruimtelijk plan en MFA) waar vertegenwoordigers uit het de gemeente en het dorp samen aan de betreffende thema’s werken. Opdrachtgever van dit proces is het Ontwikkelteam. Het Ontwikkelteam maakt met andere partners (o.a. grondeigenaren, mede overheden) afspraken over de samenwerking.
Zichtbaarheid
Er wordt dus hard gewerkt, maar (nog wel) achter de schermen. En nog niet concreet zichtbaar voor het dorp. Het vraagt veel geduld van jullie als inwoner, vereniging of organisatie. Ook van ons als dorpsraad. Dat beseffen we ons als dorpsraad ook maar al te goed. Wij zetten de schouders er volop onder, investeren in een goede samenwerking tussen de belangrijkste partijen en houden de druk erop!! Wij hebben vertrouwen, de neuzen staan dezelfde kant op: het is tijd voor Beckum! We houden jullie op de hoogte.
Andere berichten: