main header

Onze wijkagent Arjan Prins

Sinds mei 2019 is Arjan Prins wijkagent in Oele, Beckum en Hengelo-Zuid. De geboren en getogen Haaksbergenaar vindt het de mooiste functie die er is. „Een wijkagent wordt vaak ondergewaardeerd, terwijl bij die agent juist veel informatie wordt weggehaald.”

Een jaar of tien is Prins al werkzaam bij de politie. Zeven jaar lang zat hij als hoofdagent in het Gelderse Zevenaar, met als neventaak coördinator verdovende middelen. Drie jaar geleden kwam hij na een reorganisatie terug naar Twente, waar hij onder andere werkzaam was als coördinator bij het Verdachte Afhandel Team in Borne. Het werken als wijkagent moet voor Prins de nieuwe uitdaging worden. „Op straat werken blijft trekken. Het waarom is moeilijk uit te leggen, daar moet je haast politieagent voor zijn.”

„Als wijkagent kom je achter deuren die normaal gesloten zijn. Je ziet de mooie dingen, maar ook een hoop rotzooi. Elke dag is anders en jij bent de schakel tussen instanties als de gemeente en de wijk.”

Voor Beckum is Arjan geen onbekende. Hij voetbalde zo’n zeven jaar bij TVO. „Kleinere dorpen zoals Beckum zijn vaak behoorlijk gesloten. Daarom is het fijn dat ik al een ingang heb.” Daarnaast trekt het havengebied de Haaksbergenaar. „Dat is het grootste distributiecentrum van Twente, daar komen mooie producten binnen, maar ook rotzooi. Ook op het platteland gebeurt er veel in leegstaande boerderijen. Een voorbeeld zijn de vele XTC-labs in Brabant, dat schuift mogelijk ook deze kant op.” Prins ziet ondermijning dan ook als de grootste uitdaging in zijn nieuwe functie. „Op het platteland blijft veel binnenskamers, anders dan ik in Zevenaar gewend was. Daar belden ze bij wijze van al voor een losse stoeptegel. Hier heerst het gevoel ‘ie bunt a drok zat’ heel erg.”

Daar brengt Prins graag verandering in door onder andere contact te zoeken met beheerders van WhatsAppgroepen op het gebied van buurtpreventie. Wekelijkse spreekuren houden staat in elk geval niet op de planning voor de 36-jarige agent. Wel wil hij veel op straat zijn. „Het gaat om zien en gezien worden.” Ook zal hij met enige regelmaat bij de parochie of in het café naar binnen wandelen. „Al valt het op die laatste plek misschien wel even stil als ik in uniform binnenkom.”


Onze wijkagent informeert:

Cybercrime

Onlangs presenteerde het AD (Algemeen Dagblag) de misdaadcijfers van Nederland. Al jaren daalt de “ouderwetse criminaliteit” zoals woninginbraak, diefstal en mishandelingen. Daarentegen is er een stijging van ruim 30% op cybercriminaliteit, ofwel “cybercrime”.

Wat is dan nu precies cybercrime? Hierbij gaat het om misdaad gepleegd met ICT, gericht op ICT. Het strafbare feit wordt dus gepleegd met een computer, smartphone, smartwatch of tablet, kortom alles waar een processor in zit. Cybercrime voorbeelden zijn hacking, DDoS-aanvallen, ransomware, virussen, malware, enzovoort. U hoeft geen computer of internetaansluiting te hebben om slachtoffer te worden van cybercriminelen. Zo bevatten de meeste telefoons en bankpassen computerchips, die kunnen worden gemanipuleerd. Maar ook bedrijfssystemen, moderne auto’s en chipkaarten zijn vatbaar voor cybercriminaliteit.

Daarnaast komt er ook steeds meer gedigitaliseerde criminaliteit voor waarbij klassieke delicten online gepleegd worden, zoals internetoplichting, afpersing via e-mail, phishing, enzovoort. Een combinatie van beide verschijningsvormen is ook mogelijk, bijvoorbeeld het inloggen op een account met inloggegevens die via phishing zijn bemachtigd.

En vooral de aangiftes van internetoplichting via marktplaats, Tikkiefraude en Whatsappfraude stijgen. En dan hebben we nog niet eens over de mensen die geen aangifte doen..

Tips om cybercrime te voorkomen:
Digitale veiligheid is helaas niet te garanderen. U kunt wel maatregelen nemen om de kans om slachtoffer van cybercriminaliteit te worden zo klein mogelijk te maken.

Bij vriend-in-noodfraude krijgt u via WhatsApp zogenaamd een dringend verzoek van een vriend(in), familielid of bekende om snel geld over te maken. In werkelijkheid komt het appje van een oplichter die zich voordoet als een bekende die u op slinkse wijze geld wil aftroggelen. Deze vorm van fraude komt op WhatsApp verreweg het meeste voor maar kan ook plaatsvinden via e-mail, SMS, Snapchat en Telegram.

Hoe werkt WhatsAppfraude?
Een vriend, familielid of andere bekende verstuurt een bericht dat hij dringend financiële hulp nodig heeft. De vriend zit bijvoorbeeld zogenaamd in het buitenland vast en is zijn geld, telefoon en papieren kwijt. Of hij heeft zijn telefoon per ongeluk in de wasmachine gedaan en kan daarom niet internetbankieren. U wordt gevraagd om snel geld over te maken. Als u hieraan meewerkt, volgt er vaak een tweede verzoek. Achteraf blijkt het account van deze vriend gehackt te zijn of is een vals account of nieuw telefoonnummer gebruikt door een oplichter. De vriend in kwestie is zich van geen kwaad bewust.

Hoe doe ik aangifte van WhatsAppfraude?
Als u van mening bent dat u slachtoffer bent geworden van WhatsAppfaude, is het advies om via deze pagina aangifte te doen. Het neemt minder tijd in beslag en de aangiftes komen direct bij de juiste afdeling terecht. Als u aangifte wilt doen via internet moet u wel beschikken over DigiD.

Let op: Wanneer iemand uw identiteit gebruikte of als uw Whatsapp account is misbruikt om hiermee anderen op te lichten, dan kunt u hiervan géén online aangifte doen. Neem hiervoor contact op met de politie via 0900 – 8844. Meer informatie over identiteitsfraude.


Verhuren van (woon)ruimte

Bij het verhuren van (woon)ruimte is het handig op de volgende zaken te letten:

Schakel een expert in voor het opstellen van een huurcontract om problemen te voorkomen, denk daarbij aan afspraken over:

-het betalen van huur,

-het schoonhouden van de woning,

-het voorkomen van illegale praktijken (hennepkwekerij/drugslab),

-de einddatum van het huurcontract,

-afspraken over huisdieren,

-etc.

Mocht u al iets verhuren en problemen hebben met de huurder op dit gebied, schakel dan een deurwaarder of advocaat in. Voor de goede orde, veel van deze problemen vallen onder het civielrecht en uw wijkagent kan dan niet veel meer dan een luisterend oor bieden, tenzij het gaat om illegale praktijken zoals hennepkwekerijen/druglaboratoria e.d.. Lees ook de tips op déze site…


Blauwe vaten aan Torendijk

5 april 2017 – Aan de Torendijk zijn afgelopen week 5 vaten gedumpt, mogelijk afkomstig van een drugslab.  Dit is nu al de tweede dump in korte tijd in het gebied rondom Delden.

(foto: TV Oost)

Pas op bij het aantreffen van dergelijke vaten.  Ze bevatten een chemische stof die schadelijk is voor de gezondheid (stinkt naar zwavelzuur). Afblijven dus en direct melden bij 0900-8844 aub!